Tervezés és telepítés

Teljeskörű megoldás az épületautomatizálásban
  • Épületvillamossági tervezés

Cégünk vállalja az épület villamossági engedélyezési és kivitelezési tervek elkészítését is. Ehhez az adott projekt felmérése szükséges. Ajánlatért forduljon hozzánk bizalommal. A külső tervezők számára elérhetőek a tervezési segédleteink is, amelyek letölthetők a weboldalunkról. A tervezési segédletekben megtalálható a 16 működési funkció egyvonalas áramút tervei CAD fájlban (.dwg) valamint Open Office-os formátumban, így ezeket csak ki kell tölteni a tervezők számára.

  • Tervezési segédlet villamos tervezőknek

Villamos tervező partnereink számára elérhetőek a Kameleon System összes funkciójának előre elkészített kapcsolási rajzai CAD és Openoffice formátumban. A segédletek segítségével könnyen megtervezhető egy intelligens épület vezérlése.

Kivitelezés

Megrendelői igény esetén vállaljuk az épületautomatizálái rendszer teljes körű telepítését, amely magába foglalja a készülékek beszerelését és üzembe helyezést is. A telepítés során kialakítjuk a Kameleon rendszernek szükséges tápellátást, bekötjük a fogyasztókat, mint például a világítások, dimmerek vagy redőnyök és az őket vezérlő bemeneteket, amelyek általában nyomógombok. Amennyiben a felhasználó szeretné az ingatlanát okostelefonról irányítani, úgy az ehhez szükséges kommunikációs modulokkal is ellátjuk a rendszert.

Telepítési útmutató

A Kameleon System épületautomatizálási rendszer alapvető villanyszerelői ismeretekkel rendkívül egyszerűen telepítő, ugyanis nincs szükség programozóra. A beüzemeléshez elegendő kiválasztani a kívánt üzemmódot a forgókapcsoló segítségével, valamint a megfelelő bemeneteket és kimeneteket bekötni, amelyek kapcsolási rajzai megtalálhatóak a telepítési útmutatóban. Az épület vezérléséhez szükséges vezérlőszoftvereket a készülék már előreprogramozottan tartalmazza, ezzel sok pénzt és időt takarítva meg a felhasználók számára.

  • Kameleon rendszer alap koncepció

A Kameleon System rendszer alap működési koncepciója, hogy egy Kameleon Light készülék egy funkciót lát el. Azaz például külön vezérli egy modul a világítást, egy a redőnyöket és egy a fűtést. Mivel egy készülék véges számú be- illetve kimenettel rendelkezik és gyakran szükséges egy adott funkcióból több kör, ilyenkor a megoldás, hogy több azonos funkciójú Kameleon Light modult kell beépíteni a rendszerbe és a rendszerbusszal összekötni.

Kameleon telepítés lépéseinek rövid áttekintése

1

A Kameleon Light modul telepítése során az első lépés a 24V-os DC feszültség biztosítása, amelyhez szükséges egy külső tápegység. A föld és a 24V bekötése (“A” csatlakozó) után a Kameleon Modul bal felül elhelyezett zöld táp LED-je folyamatosan világítani fog.

2

A modulon ki kell választani a megfelelő üzemmódot a „Mode select” forgókapcsoló segítségével, amely az előlap alatt található, majd resetelni a készüléket. Innentől kezdve a készülék a kiválasztott üzemmódban fog működni. További időzítési paraméter állítható be a „Time select” forgókapcsolóval, amelynek osztása üzemmódonként eltér.

3

A következő lépés a bemenetek bekötése a B csatlakozóra, amelynek B0 pontja adja ki a közös 24V-ot, amely a vezérlő nyomógombokon keresztül vezérli a 8 bemenetet. Egy bemenetre tetszőleges számú nyomógomb is beköthető, ha például több helyről szükséges vezérelni egy világítási kört. A nyomógombok aktív állapotát 1-1 sárga visszajelző LED jelzi. Különböző funkciókban a nyomógombok különbözőképpen vannak hozzárendelve a kimenetekhez. Világításvezérlésnél például az 1. nyomógomb vezérli az 1. kimenetet, míg a 2. bemenet a 2. kimenetet és így tovább. Két nyomógombos redőnyvezérlésnél már két be- és kimenet tartozik egy redőnyvezérlő körhöz, így például az 1. és 2. bemenet a fel és le irányt jelenti, amelyek vezérlik az 1. és 2. kimeneteket, amelyek a redőnymotor kétirányú mozgását biztosítják.

4

A kimenetek bekötése a D, E és F csatlakozókon történik, amelyek a relék kivezetései. A vezérelni kívánt kör fázisát a kimenet alaphelyzetben nyitott (NO) pontjára kell kötni. A kimenetek aktív állapotát 1-1 piros LED jelzi.

5

TOVÁBBI BEÁLLÍTÁSOK: A Time Select forgókapcsoló és a DIP kapcsoló segítségével további, az adott funkciótól függő beállítások lehetségesek. Time Select: az adott funkcióhoz tartozó időzítési paraméterek beállítása (például az utánfutási idő a redőny vagy kapuvezérlés funkciónál). DIP kapcsoló: az adott funkcióhoz tartozó egyéb beállítási lehetőségek (például a szintvezérlés beállítása világítás vagy redőny vezérlésnél, amennyiben a csoportvezérléseket emeletenként szeparáni kell)

6

Több készülék vagy a kommunikációs modul használata esetén a CAN buszcsatlakozókat le kell zárni a “CLOSE” (lezárás) pontokon keresztül az üzembiztos működés érdekében. A lezárásokhoz szükséges lezáró ellenállásokat a készülék tartalmazza, de az “A” (CAN busz) illetve “C” (RS485 busz) csatlakozók erre rendszeresített pontjaira rövidzárat kell kötni. Egy rendszeren belül kizárólag 2 db lezárás lehet, lehetőleg a busz 2 legtávolabbi pontján! Ez könnyedén ellenőrízhető jól lezárt buszrendszeren kikapcsolt állapotban 60 Ω ellenállás mérhető. A készülék CLOSE pontjait (lezárás) akkor is össze kell kötni, ha egyetlen készülék és egy beépített kommunikációs modul üzemel. Ha a készülék olyan üzemmódban van, ami megköveteli külső eszköz csatlakoztatását az RS-485 buszon, akkor ebben az esetben az RS-485 buszt is le kell zárni az RS-485 lezáráson keresztül, továbbá a csatlakoztatott eszköz buszlezáró pontjain is. Például: Modbus, dimmer, RGB dimmer, hűtés/fűtés vezérlés, redőnyvezérlés.

Evotronics Kft.

Székhely: 1125 Budapest, Diós árok 29/a
Iroda: 1026 Budapest, Pasaréti út 52/b
+36 30 864 64 27 +36 30 982 7615

Adószám: 24190844-2-43
Cégjegyzékszám: 01-09-994833